Hoofdpijn komt onder de bevolking nogal veel voor.  2 op 10 van de Nederlanders lijdt vaker aan een zware vorm van hoofdpijn. 63% van de Nederlanders heeft wel eens spanningshoofdpijn. Deze getallen zijn niet heel duidelijk omdat niet iedereen met hoofdpijn zich bij de huisarts meld en vaak gaat het gewoon ook weer over.

Er zijn wel 13 soorten hoofdpijn. Sommige worden alleen met medicijnen behandeld. Andere vormen van hoofdpijn zijn juist zeer geschikt om door een fysiotherapeut behandeld te worden al dan niet in combinatie met medicijnen.

De rode draad in de behandeling van hoofdpijn dmv  fysiotherapie is de mate waarin er triggerpoints bij voorkomen. Dit is per hoofdpijnsoort verschillend. Deze triggerpoints kunnen in hun eentje de oorzaak zijn of er een onderdeel van zijn.

De combinatie acupunctuur,  psychsomatische fysiotherapie en triggerpoint therapie en dry needling leent zich er bij uitstek voor om hoofdpijn te kunnen diagnosticeren en behandelen.

De voor fysiotherapie best te behandelen  hoofdpijn vormen zijn:

Zeer goed te behandelen vorm van hoofdpijn die onder invloed van emotionele stress ontstaat.  Door de door de stress verhoogde spierspanning ontstaan triggerpoints die op hun beurt weer de hoofdpijn veroorzaken. Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een drukkende of knellende hoofdpijn rondom de schedel gedurende minuten tot vele dagen zonder misselijkheid of braken. Verminderde eetlust kan hierbij voorkomen. Overgevoeligheid voor licht en geluid komt gecombineerd meestal niet voor, hooguit komt één van beide voor. De intensiteit is licht tot matig en doorgaans is de pijn tweezijdig gelokaliseerd. De hoofdpijnklachten nemen niet toe bij traplopen of andere gewone lichamelijke activiteiten. De patiënt leert in zijn therapie spanningspatronen te herkennen en leert zich te ontspannen. Er is verder aandacht voor de (werk)houding
Is een neurovasculaire hoofdpijn en word dus medicamenteus behandeld. Migraine wordt gekenmerkt door herhaalde aanvallen van matige tot heftige, meestal eenzijdige, bonzende hoofdpijn met misselijkheid en/of braken, die erger worden bij lichamelijke activiteit zoals traplopen. Daarnaast is er vaak sprake van licht- en geluidsovergevoeligheid. De duur van een onbehandelde hoofdpijnaanval ligt tussen de 4 en 72 uur. Een aanval korter dan 4 uur of langer dan 72 uur sluit migraine uit. De hoofdpijnaanvallen verhinderen dagelijkse activiteiten. Migraine kan vooraf worden gegaan door een aura, of andere prodromen. De hoofdpijn kan tweezijdig (frontaal, temporaal) of eenzijdig optreden en is kloppend van karakter. De hevigheid is matig tot ernstig en neemt toe door gewone dagelijkse bezigheden. Daarnaast is vaak sprake van misselijkheid en/of braken. Ook overgevoeligheid voor licht en/of geluid komt voor.

Door de frequente en hevige pijnen ontstaan meestal ook triggerpoints door de verhoogde spierspanning. Naast de migraine is er dus ook een spannings- of cervicale hoofdpijn die vaak ook tussen de aanvallen blijft bestaan en dan ook nog klachten geeft. Deze is goed te behandelen.

Bij voorbeeld na een whiplash of hersenschudding. Een deel van de pijn komt door de beschadiging van het trauma.  Als reactie daarop is de kans op  Tp,s gemiddeld tot groot en deze triggerpoints zorgen voor een deel van de pijnen en is daarmee redelijk goed te behandelen.
Hierbij zien we niet vaak  triggerpoints ontstaan. Deze hoofdpijn is dan ook vaak moeilijk te behandelen met fysiotherapie.
Deze hoofdpijn is chronisch en zonder herkenbaar patroon, moet vaker voorkomen dan 15 dagen per maand  en er sprake van langdurig medicijn gebruik. Analgetica die deze hoofdpijn kunnen induceren zijn: paracetamol of NSAID’s drie of meer dagen per week, triptanen twee of meer dagen per week, of ergotamine een of meer dagen per week. Ook dagelijks gebruik van meer dan vijf coffeïnehoudende producten (koffie, thee, ice-tea, red bull, cola en chocolade) kan leiden tot chronische hoofdpijnklachten. De diagnose medicijngeïnduceerde hoofdpijn wordt pas definitief gesteld als na eliminatie van de middelen de hoofdpijn verdwijnt.   Het staken van de medicijnen  is natuurlijk de enige goede oplossing.De patient moet dan wel even doorbijten, want de hoofdpijn neemt dan natuurlijk eerst weer toe. Bij de ze hoofdpijn komen in sterk wisselende mate triggerpoints voor.  Fysiotherapie kan hier vaak goed helpen bij het stoppen van de medicatie. Voor alle duidelijkheid, het stoppen met medicijnen geschiedt altijd in overleg met huisarts en specialist.
Als specialistisch onderzoek en behandeling hier geen uitkomst bieden, is het belangrijk om nek, hals en aangezichtsspieren te onderzoeken op triggerpoints die een relatie hebben met de klacht. Behandeling hiervan kan zeer goede resultaten hebben.
Is een beetje een verzamelbak voor de hoofdpijnen die overblijven, maar die niet onder de criteria vallen van de voorheen genoemde hoofdpiinen.

Wat het wel is, daar is de wetenschap nog steeds niet over eens. Onderzoek gaat in de richting van afwijkingen in nekwervels en nekmusculatuur . Er komen veel triggerpoints bij voor en de resultaten zijn goed te noemen.